18 -24 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası
20 Kasım 2019

18-24  Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası   

    İlk dişçilik yüksek okulu "Dişçi Mekteb-i Âliyesi"sinin açıldığı, 22 Kasım 1908 tarihi, ülkemizde bilimsel diş hekimliğinin başlangıcı olarak kabul edilmiştir. 1996 yılından itibaren 22 Kasım "Diş Hekimliği Günü", 22 Kasım'ı içine alan hafta ise "Ağız Diş Sağlığı Haftası" olarak kutlanmaktadır.

        Sağlıklı bir yaşam ağız sağlığıyla başlar. Bu sebepten dolayı ağız ve diş sağlığımıza dikkat etmemiz gerekir. Ağız ve diş bakımı alışkanlığı çocukluk döneminde edinilmesi gereken alışkanlıklardandır. "Doğru Beslenme" ve "Ağız Bakım" alışkanlıkları, çocukların ağız diş sağlıklarının yanı sıra genel sağlıklarının da korunmasını ve yetişkinlik dönemi kronik hastalık risklerinin azaltılmasını sağlayacaktır.
        Diş çürüklerinin erken dönemde tanınması dişlerin kaybedilmesini engelleyebilir. Bu hem sağlık açısından, hem de sosyal ve ekonomik açıdan önemli katkılar sağlar. Hiçbir şey kendi doğal dişlerimizin yerini tutamaz. Kalıcı dişlerin erken dökülmesi beslenme sorunlarına neden olur. Doğal dişlerin uzun süre dayanmasında ağız ve diş bakımının önemi çok büyüktür. 
        Diş sağlığı açısından sularla aldığımız flor da çok önemlidir. Sularında flor eksikliği olan yerleşim yerlerinde diş çürüklerinin oranı çok artar. Bu nedenle florla ilgili olarak sağlık kuruluşlarının önerilerine uyulmalıdır. 
        Ağız ve diş sağlığının bozulması kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları, diyabet, pnömoni, kronik solunum yolu hastalıkları, mide-bağırsak hastalıkları, psikosomatik hastalıklar,  gebelerde düşük doğum ağırlığı ve erken doğum gibi sağlık sorunlarının oluşma riskini de arttırmaktadır: 
       Ağız ve diş sağlığını korumak için neler yapılmalıdır? 
      . Etkin ağız bakımı 
      . Sağlıklı beslenmenin düzenlenmesi
      . Düzenli diş hekimi kontrolleri
      . Koruyucu uygulamalar (flor, fissür sealent vb..)
      Etkin ağız bakımı nasıl olmalıdır? 
      . Dişler günde 2 kez, 2-3 dakika süresince etkin bir şekilde fırçalanmalı, 
      . Diş fırçasının başı yumuşak kıllı olmalı, kıllar yıprandığında yenilenmeli, 
      . Diş fırçası fırçalama öncesinde ıslatılmamalı, 
      . Diş macunu fırça başının boyu değil, eni uzunluğunda (nohut kadar) olmalı, 
      . Dişlerin tüm yüzeyleri fırçalanmalı, diş etine masaj yapılarak kan dolaşımı sağlanmalı, 
      . Dişlerin dudak ve yanağa bakan yüzeyleri, dile bakan yüzeyleri dişetinden dişe doğru dairesel hareketlerle, çiğneyici yüzeyleri ise ileri geri hareketlerle fırçalanmalıdır. 
      .Dişlerin fırçalanması bitince dil sırtı da dil ucuna doğru basınç uygulamadan 3-4 kez süpürür gibi fırçalanmalıdır. 
      .Diş ipi günde bir kez tercihen yatmadan önce kullanılmalı, dişlerin birbirine bakan yan yüzeylerinin temizlenmesi sağlanmalıdır. 
       .Ağızda protez varsa: Protez köprü tarzında ise köprü gövdesinin dişetine komşu yüzeyi özel diş ipi ile temizlenmeli, hareketli protezde ise, ağız içi ve protezler temizlenmeli, protezler akşamları suda bekletilerek damaklar dinlendirilmelidir.